Ce este un zui?

ZUI provine de la zoomable user interface. Termenul ar putea fi o noutate, dar modelul de design prin zoom este un concept popular. Zoom-ul este direct legat de manipularea dimensiunilor: modul in care dimensiunile elementelor de interfata se compara una cu cealalta. Interfete ZUI pot fi gasite peste tot in peisajul digital.

In forma sa cea mai apropiata de concept poate fi gasita in aplicatii vectoriale, cum ar fi Illustrator sau aplicatii 3D ca Sketch-up Google, cazuri in care zoom-ul se traduce prin apropierea privirii de obiectele mai mici. Pe web, exemplul cel mai comun este dat de site-urile cu harti precum Google Maps sau MapQuest. O multime de aplicatii desktop au posibilitatea folosirii zoom-ului. Microsoft word si PowerPoint sunt amandoua capabile sa mareasca partea vizibila a interfetei.

Zoom-ul a fost implementat in toate browserele web moderne, permintand utilizatorilor sa ajusteze site-urilel la o dimensiune confortabila la care sa le poata citi si interactiona cu ele. Mac OS x are zoomul implementat in interfata. Tinand control apasat si deruland, va apropia intregul ecran catre cursor.

Mai multe site-uri flash au incercat sa deschida calea pentru Zui-uri, inclusiv zoomquilt.nikkki.net si zoomism.com.

Acum in era mobilelor, zoom-ul a fost parghia prin care li s-a permis dispozitivelor cu ecrane mici sa afiseze continutul proiectat pentru desktop-uri. Iphone a introdus cateva comportamente cheie legate de zoom. In loc sa se bazeze pe un element UI, se bazeaza pe gesturile pinch/spread pentru a controla zoom-ul. Acest comportament este standard in Maps si Safari Mobile.

Cu alte cuvinte, construirea unei interactiuni prin zoom in aplicatia dvs ar putea fi neasteptata, dar nu ar trebui sa fie prea respingatoare pentru utilizatori, din moment ce cei mai multi au folosit probabil zoom-ul sub o forma sau alta.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>