Despre sistemele de grile

Grilele tipografice sunt in uz de multi ani, de la manuscrise la cuvinte tiparite. Insa ceea ce cunoastem ca sistemul modern de grile a fost dezvoltat la inceputul anilor 1950 de catre designerii europeni, in special Josef Muller-Brockmann in cartea sa Sistemele de grile in designul grafic.

Desi grilele sunt o parte importanta a designului pentru tiparituri, limitarile CSS au facut dificila implementarea grilelor complexe pe web. Totusi, a existat un interes crescut in ultimii ani, popularizat de designeri precum Khoi Vinh si Mark Boulton. Acesta a fost insotit de o multitudine de frameworkuri CSS care au facut grilele mai usoare. Luati de exemplu , 960 grid system(960.gs) care contine de asemenea template-uri pentru software ca Adobe Fireworks. Folosirea unui sistem de grile de un anumit tip este considerata acum un aspect destul de standard al dezvoltarii pentru multe persoane, inclusiv in fazele de schitare, creare a designului si construire ale unui proiect.

Daca doriti sa aflati mai multe despre folosirea grilelor pentru web design, pot sa va recomand cu caldura carti scrise de designerii mentinati mai devreme. Ordering Disorder:grid principles for Web Design de Khoi Vinh este probabil cea mai cuprinzatoare carte pe acest subiect la momentul actual, in timp ce A practical Guide to Designing for the web de Mark Boulton trateaza foarte bine principiile de baza. A practical guide to designing grid systems for the web a lui Boulton promite sa intre in si mai multe detalii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>