Stabilirea prioritatilor – Continutul Structurat

Continutul structurat functioneaza peste tot. Practic, daca adaugam prea multe la el, influentam accesibilitatea si usurinta utilizarii lui. Prea multe dependente, prea multe tehnologii, prea multe resurse, prea multa mizerie.

Designul reactiv ar trebui sa inceapa prin continut structurat si cateva stiluri de baza. Bryan Rieger, unul dintre primii care au descris ceea ce este designul reactiv cu mult inainte sa primeasca acest nume, sugereaza ca prima interogare despre mediu nu este nici o interogare despre mediu Citit din nou fraza.

Ma indoiesc de faptul ca Tim Berners-Lee a stiut ca iPad va fi inventat si folosit pentru a vizualiza primul site din lume. Nu este aspectuos, insa, cum nu este altceva decat continut structurat, primul site din lume se poate vedea inca foarte pe bine practic pe orice dipozitiv care poate incarca pagina. Singura imbunatatire car ei poate fi adaugata este codul HTML, care poate fi actualizat la specificatia curenta.Insa, exista mii de feluri prin care am putea face complet inaccesibil acest continut in numele experientei de utilizare. Luke Wroblewski sustine designul si dezvoltarea in prima instanta pentru domeniul mobil, lucru care are mult sens: pornind activitatea de la cel mai mic numitor comun, incurajeaza imbunatatirile progresive In toate situatiile avem acelasi continut si experienta oferita, modul cul il consumi sau cum interactionezi cu acel continut se pot schimba in functie de situatia particulara in care te afli. Insa acea situatie nu ar trebui niciodata sa se interpuna intre tine si continut sau serviciu.

In primul rand, continutul structurat inseamna domeniul mobil. Daca primul site web din lume functioneaza pe dispozitive vechi si noi, e ceva de invatat din acest lucru. Destul de frecvent problemele din designul mobil sunt legate de lipsa imbunatatirilor progresive si a unei prea mici discriminari intre continut, prezentare si comportament.

In mijlocul tuturor acestor idei, exista oportunitatea sa privim experienta de utilizare ca un intreg indiferent de platforma. Poate fi de ajutor schimbarea opticii asupra unora dintre ele in sensul unei schimbari de genul “ce nu as schimba pentru domeniul mobil si ce as schimba pentru desktop?”. Mai ales atunci cand simplificam exerienta de utilizare “site-urile desktop” suporta multe imbunatatiri. Cum diferentele dintre posibilitatile aparatelor se diminueaza si numarul de aparate diferite creste, argumentele in favoarea unui singur web devin tot mai convingatoare.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>