Viteza serverului si a paginii

In final, s-a putea ca serverul sau baza de date sa fie incete sau sa se chinuie la incarcare mare.In WebPagetest, daca timpul, de culoare verde deschis, scurs pana la primul byte al paginii este neobisnuit de lung(PHP-ul sau ASP-ul care genereaza dinamic HTML-ul) si relativ scurt pentru restul resurselor statice, s-ar putea ca baza de date sa “rasneasca” prea mult, cautand intre mii de lucruri inainte ca ceva sa-i fie trimis browserului.

In acest caz, puteti forta serverul web sa trimita neintarziat elementul <head> al paginii, urmand ca dupa aceea sa fie efectuate procesarile de durata. In acest fel, browserul poate detecta fisierele CSS si JavaScript necesare, le poate cere si descarca asteptand in rastimp dupa restul paginii. In PHP acest lucru poate fi facut printr-un apel la functia flush. De ex:

<html>

<head> …. </head>

<?php flush() ?>

<body>….

Similar, daca sectiunea albastra de descarcare a continutului este straniu de lunga, serverul s-ar putea sa fi transmis jumatate din pagina si munceste din greu sa trimita cealalta jumatate.

In acest caz, puteti face cateva imbunatatiri rapide pentru a mari viteza bazei de date prin indexarea regulata a coloanelor folosite, optimizarea tabelelor si folosind la maximum cachingul interogarilor. Puteti sa va adanciti mai adanc s in cod, incercand sa reduceti numarul interogarilor sau sa creati pe server zone cache pentru partile intensive din site. De asemenea consultati-va furnizorul de hosting pentru a va asigura ca serverul dispune de o cantitate suficienta de memorie RAM si ca variabilele de configurare sunt adecvate.

Concluzie

Acest articol a prezentat cateva sfaturi la indemana oricui pentru accelerarea site-urilor care, spera, vor da un impuls in rankinguri si o experienta mai placuta pentru utilizatori. Urmatoarea oprire este o vizita pe un site precum webpagetest.org, unde veti putea vedea cum se descurca site-ul. Ca lecturi suplimentare, The book of speed de Stoyan Stefanov este o privire informativa foarte bine documentata asupra subiectului, iar Yahoo ofera o resursa deosebita cu multe sfaturi subtile la developer.yahoo.com/performance/rules.html.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>