Reducerea marimii fisierelor

Dupa reducerea numarului de fisiere care trebuie descarcate, va puteti concentra pe reducerea dimesiunilor fiecaruia dintre ele.

Pagini HTML: puteti reduce marimea codului HTML prin eliminarea comentariilor si a spatiilor goale redundante. Daca in HTML se gasesc si secvente de JavaScript sau CSS repetate pe mai multe pagini, ele ar trebui mutate intr-un fisier extern. In acest caz, vor fi descarcate o singura data si stocate in cache-ul broswerului. O cunoastere buna a limbajelor HTML si CSS va poate de asemenea fi de ajutor in procesul de subtiere a fisierelor. De exemplu, o astfel de secventa, poate fi transformata si declaratia CSS mutata intr-un fisier extern:

<div style=”padding5px”>stuff</div>

JavaScript si CSS: unul dintre avantajele Developer Tools din Chrome fata de WebPagetest este ca puteti vedea rapid rezultatele in browser. Daca dati click pe tabul Network, iar apoi pe coloana Size, va va fi prezentata o sortare dupa marime a fisierelor si veti vedea ca cele JavaScript si CSS detin o buna parte din multe pagini web moderne(pentru a vedea aceasta sortare in WebPagetest, dati click pe linkul Content breakdown din mijlocul celei de-a doua bare negre de navigare). Asadar, minimizarea acestor fisiere este foarte importanta si exista multe instrumente online care pot face acest lucru. Acestea extrag comentariile, spatiile si semnele de punctuatie inutile si va ofera un fisier subtirel, insa care nu poate fi citit, posibil la jumatate din dimensiunea originala.

Efectuati o cautare dupa termenii “Minify JavaScript” sau incercati un serviciu precum minifyjavascript.com, care va permite sa introduceti codul JavaScript brut iar apoi sa primiti o versiune redusa in dimensiuni. Intotdeauna, insa, pastrati o copie a versiunii originale.

Imagini: Reducerea dimensiunii fisierelor cu imagini este o operatie simpla, insa consumatoare de timp deoarece pot exista multe astfel de fisiere . Vedeti articolul “Reduceti marimea imaginilor” pentru sfaturi despre cum puteti “servi” utilizatorilor imaginile corecte, dimensionate optim.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>