Sfat pentru viteza – Reduceti marimea imaginilor

Imaginile sunt o mare parte din marimea totala a fisierelor pentru multe site-uri. Reducerea impactului acestora poate lua timp, insa tehnic, este relativ usor de realizat.

Imaginile miniaturale

Multe site-uri afiseaza versiuni miniaturale ale imaginilor, pe care, dupa aceea, se poate face click pentru a le mari. Uneori,este disponibila doar versiunea mare a imaginii, astfel incat, imaginea mare este descarcata si browserul o redimensioneaza pentru o afisare la mici dimensiuni. Insa, este mult mai eficienta oferirea in prealabil a unei versiuni separate, miniaturale, redimensionate anterior.

Situatia apare deseori pe site-urile intretinute de proprietar, unde acesta incarca pe site fotografii de produse de 10 megapixeli direct pe de camera digitala sau din scanner si trebuie descarcate multiple imagini pentru a afisa cateva miniaturi de 100×100 pixeli. Pentru a elimina situatia, dezvoltatorii de solutii CMS ar putea redimensiona automat aceste imagini la incarcarea pe site, producand miniaturile in mod automat.

Formate

Atunci cand reduceti marimea fisierelor, concentrati-va in primul rand asupra celor de dimensiuni mari si care sunt folosite des(cum sunt imaginile de fundal). Principalele formate suportate de browsere sunt JPEG (in principal pentru fotografii), PNG si GIF(pentru logouri si elemente grafice cu transparenta si/sau zone mari de culoare uniforma). Atunci cand salvati un fisier JPEG in Photoshop, Gimp sau alt program de editare a imaginilor, aveti optiunea de a alege calitatea. Cea implicita este de 80-90%, insa s-ar putea sa aveti posibiliitatea sa mergeti pana la 50% fara a aparea diferente sesizabile, mai ales in cazul fisierelor JPEG de dimensiuni mici si care nu contin text, iar astfel veti reduce marimea fisierului la jumatate sau o treime din cea originala.Fisierele GIF si PNG pot fi salvate folosind mai putine culori pentru a le reduce marimea. Exista o sumedenie de instrumente online pentru a executa aceste operatiuni, multe dintre ele oferind prelucrare in bloc: cautati dupa “optimise images”.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>