Fonturile si aspectele legale

Eliminarea unor caractere dintr-un font este o modalitate foarte buna de a reduce dimensiunile sale. Cu toate acestea, contravine termenilor si condiitolor celor mai multe fonturi comerciale. Acest lucru se datoreaza catorva repere legale care dicteaza modul in care fonturile sunt protejate de lege.

In vremurile cand fonturile erau bazate pe imagini bitmap, legislatia clasifica fonturile ca facand parte din categoria “Design Industrial”, fara a face obiectul dreptului de autor. Acest lucru a fost valabil si pentru fonturile vectoriale, cu exceptia cazului in care designul este cu adevarat inedit, situatie in care acestea pot fi acoperite printr-un brevet de design. In schimb, producatorii au ales sa protejeze instructiunile de vectorizare ca si cum ar fi programe de calculator. Cu toate acestea, diferite programe de calculator pot produce acelasi rezultat, astfel incat doua fonturi vizual identice pot fi produse de companii diferite si pot fi protejate in mod independent.

Adobe a profitat de acest lucru si a creat manual versiunile vectoriale de fonturi bitmap pentru a le proteja si a le vinde. Acest lucru a fost perfect legal, pentru ca fonturile bitmap nu au fost protejate de lege. O companie numita Southern Software a devenit obraznica si a  luat fonturile Adobe, le-a redimensionat vertical la 101%, sustinand apoi ca fonturile nu ar mai apartine companiei Adobe din moment ce “programul de calculator” al fontului a fost cu totul altul fata d ecel al fontului Adobe.

Adobe a actionat compania in instanta si a castigaat. Curtea a decis ca dreptul Adobe referitor la fonturi a fost legitim: desi designul acestora a fost copiat, contururile au fost create de mana si, prin urmare, reprezinta o modalitate de exprimare protejata.  Fonturile Southern Software au fost create in mod automat si, prin urmare, nu pot fi protejate. De asemenea, acest proces a implicat decompilarea fonturilor de la Adobe, care a fost interpretata ca o incalcare privind drepturile de autor ale acestora. Aceasta hotarare este precedentul care impiedica optimizarea fonturilor prin maniere care implica modoficarea codului binar.

Speram ca formatul WOFF, care este, in esenta, un TTF/OTF impachetat intr-un mod care nu este instabil prin tragere directa in directorul dvs. de fonturi, va face ca producatorii sa fie deschisi la ideea de optimizare a fisierelor de font.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>