Analiza vitezei de incarcare a paginii

Exista cateva instrumente gratuite cu care puteti analiza viteza site-ului. Daca folositi Google Chrome, faceti click pe meniul cu cheia din coltul dreapta-sus al ferestrei, navigati la Tools, iar apoi la Developer Tools(sau Ctrl+Shift+I). Click pe Resources si actualizati pagina. Zona va incepe sa se umple pe masura ce Google Chrome descarca fisierele necesare pentru a afisa pagina web. In zona Network, va aparea un grafic cronologic in care este prezentat timpul in care a fost descarcata fiecare resursa – pagina in sine, fisiere de stiluri, JavaScript sau imagini. Cate o linie verticala albastra si poate rosie vor aparea pentru a indica atingerea anumitor etape in procesarea JavaScript, iar dedesubt este prezentat timpul total de incarcare. La trecerea cursorului peste fiecare dintre capsule reprezentand resursele, sunt prezentate detaliile graficului generat.

Pentru si mai multe informatii, puteti accesa serviciul WebPagetest (webpagetest.org) si introduceti URL-ul site-ului testat(in acest articol am folosit news.bbc.co.uk/weather pentru cele mai multe dintre exemple). Alegeti un server localizat geografic cat mai aproape si apasati Start Test. Vizualizarea in cascada este similara cu cea oferita de Chrome, insa analiza include si un scor, o lista de posibile optimizari pentru fiecare resursa in parte si o repetare cronometrata a accesarii paginii. Linia albastra, cea pentru incarcare completa a documentului de pe WebPagetest(5.391 s), si corespunde cu linia rosie din Chrome(5.6 s) si reprezinta valoarea pe care Google o ia in considerare in calcularea vitezei paginii.

Micsorarea paginilor si cresterea vitezei lor nu inseamna rescrierea continutului paginilor, ci subtierea si rearanjarea fisierelor HTML, CSS si JavaScript dependente, precum si optimizarea configuratiei serverului atunci cand acest lucru este posibil. Urmatoarele sectiuni vor aborda aceste lucruri, pe masura ce vom explica si diferitele vizualizari din serviciul WebPagetest. Spre sfarsitul articolului, vom discuta si despre modalitatile in care poate fi marita viteza in cazul vizualizarilor repetate.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>